LED TV


LED TV: kicsi átverés, nagy előny

László Ferenc - 2010. február 10. | 17:53 TV
A LED tévé drága, divatos, és baromi szép a feketéje. Viszont ez is csak egy LCD tévé.
Mostanság elég kilépni az utcára, és az óriásplakátokon és gigantposztereken egyre több helyen bukkannak fel a legújabb televíziós készülékek, melyek közös vonása három betű: L, E és D. Hasonló kép fogadja a vásárlójelöltet, ha egy elektronikai nagyáruház TV szakosztályán bóklászik - a nagy gyártók egymás mellett demózzák a riválisokénál természetesen fényévekkel jobb LED-es tévéiket. Az ember fiának alig volt ideje hozzászokni a rendkívül vékony és igen pofás megjelenésűLCD televíziókat, erre most itt az újabb őrület, a LED TV. Rögtön az elején sietek leszögezni, hogy ezek az új modellek igen is nagyon ígéretes fejlesztések, csak éppen enyhén rossz szájíze támad az embernek, amikor arra gondol, hogy a marketing guruk ismét enyhén átverik a jónépet. A LED TV ugyanis valójában LCD TV, no persze egy kicsit felturbózva.
Előnyök és hátrányok
Azt tehát már kitárgyaltuk, hogy a LED háttérvilágítás jelentősen javítja a kontrasztarányt és nagyobb színhelyességet eredményezhet, de ezeken kívül is akadnak még előnyök. Itt van rögtön például a betekintési szög: míg egy normál LCD TV esetében ahogy eltávolodunk oldalra a középső síktól, a kontraszt rohamosan csökkenni kezd, ezzel szemben a LED-es modellek e tekintetben már kezdik utolérni a plazmákat. Vagyis képük oldalról mindenképpen jobb minőségben nézhető, mint a standard LCD-k képe. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy a LED-nek a CCFL csövektől eltérően nincs szüksége némi időre az úgymond bemelegedéshez, vagyis a bekapcsolást követően egyből remek képpel bírnak az ilyen TV-k. Ide kapcsolódó témakör az élettartam: a CCFL fénycsövek idővel jelentősen veszítenek fényerejükből, ami minőségvesztést okoz, ezzel szemben a LED-ek gyakorlatilag örök életűek. A gyártók egész konkrétan százezer óra körüli élettartamról beszélnek. 
Előny továbbá az óriási fényerő, a gyors mozgások megjelenítését illetően azonban nincs igazán különbség a LED és a CCFL verziók között, lévén, hogy ez leginkább a válaszidő és a frissítési ráta kérdése, ami pedig LCD specifikus.